Tlf. 49 21 53 00 Telefon åben i hverdage man,-tors,- & fredag kl. 8-10, tirs,- & onsdag 7.30-9.30.
Bestil tid under menu selvbetjening Henvisning er ikke nødvendigt
Adresse. Wagner & Råberg Søndre Strandvej 10 3000 Helsingør

SVIMMELHED

Menière og svimmelhed
Svimmelhed og balanceproblemer har i de fleste tilfælde noget med ørerne at gøre. Den hyppigste årsag til svimmelhed er løse øresten.
De fleste mennesker oplever at blive svimle. Symptomet er normalt og kommer i stigende grad med alderen. Hver tredje over 65 år oplever perioder med svimmelhed.
Ifølge Sundhed.dk skyldes 93 procent af henvendelserne om svimmelhed til de praktiserende læger enten godartet positionssvimmelhed (øresten), menière (få) eller virus på balancenerven (få).
Den slags svimmelhed, som har med ørerne at gøre, hedder perifer vestibulær svimmelhed. Denne svimmelhed relaterer sig bl.a. til de såkaldte buegange i øret, der består af tre, væskefyldte knogleringe, der ligger vinkelret i forhold til hinanden. Nogle kalder det også for balance-organet.
Ligesom i øresneglen er det væskebevægelser, der påvirker nogle sansetråde. Sansetrådene giver information om bevægelser af hovedet og om hovedets orientering i rummet.
Beskeden sendes med balancenerven op til hjernen.

Behandling
I dag kan de særlige specialister i svimmelhed næsten stille diagnosen ved at spørge ind til problemerne på særlige måder.
Rigtig meget kan klares med manipulation (f.eks. Epleys manøvre. red). Der er måske en procent, som vi ikke umiddelbart kan hjælpe, hvor en buegang med øresten måske skal lukkes med operation. De vedvarende kroniske lidelser, som menière, kan vi symptombehandle, så generne reduceres, siger Mads Klokker.
Der er selvfølgelig andre årsager til svimmelhed, men kun få procent er neurologisk, og så er det normalt, at vi mister en del af vores sanser med alderen.

Svimmelheds-lidelser der relaterer sig til øret:
• Godartet positions svimmelhed/ øresten – flest (benign positionel paroxysmal vertigo) BPPV.
• Menière (3 procent)
• perilymfatisk fistel (fås fx. efter slag mod hovedet eller dykning)
• Otosklerose (tilkalkning af mellemøre – 1-2 procent)
• Akusticus neurinom – (svulst på hørenerven) – ca. 100 nye tilfælde årligt
• Virus på balancenerven – 3 procent (neuritis vestibularis)
• Køresyge
Hver anden dansker får en eller anden grad af øresten, inden de fylder 80 år.

Ud over perifer vestibulær svimmelhed findes der en lang række andre årsager til svimmelhed, som f.eks. sclerose, blodmangel, for lavt blodtryk, neurale lidelser, medicin og psykiske forhold/ muskelspændinger.
Derfor er det vigtigt man kontakter egen læge, for at blive undersøgt for dette, før i retter kontakt til Øre, næse, hals lægen.

Høreforeningen har i samarbejde med ørelæge, PhD, Morten Friis fra Aleris-Hamlets Svimmelhedsklinik produceret to videoer med øvelser mod øresten. Øvelserne er baseret på Epley’s manøvre. Man kan udføre øvelserne selv, eventuelt sammen med en hjælper. Videoerne er produceret med støtte fra TrygFonden.
Vigtig information inden du udfører øvelserne
Det er vigtigt, at du er blevet tilset af en ørelæge, inden du udfører øvelserne! Svimmelhed kan skyldes andre tilstande end øresten. Ørelægen skal konstatere, at du har løse øresten (modsat fastsiddende), og at de befinder sig i den bagerste buegang. Svimmelheden vil forsvinde inden for ét døgns tid, hvis øvelsen er korrekt udført. Hvis du lider af slidgigt i nakken eller har forsnævringer på dine halskar, skal du ikke udføre øvelserne.

(informationerne er hentet fra hoereforeningen.dk)